Ivan CapanView Ivan Capan's profile on LinkedIn

Svatko mora imati svoju stranicu, pa tako i ja. Prva verzija nastala je već krajem 1996. na 486 računalu. Dizajn i tehnička izvedba bili su očajni, ali s obzirom na alate (tekstualni editor) i vrijeme (broj postojećih web stranica i resursa za webmastere) ipak je dio povijesti. Bila je među prvim stranicama na jagoru.
Danas je to Dreamweaver, Paint Shop, ali i još uvijek neki od unix tekst editora, poput vi-ja.
Moja supruga Ivana i ja u posljednje vrijeme intenzivnije proučavamo naprednije tehnologije poput Flasha, te PHP-a u sprezi s MySQL-om, a ambicije su nam profesionalnije bavljenje web dizajnom. Njeni radovi, osim vlastitih stranica su i Hrvatsko Vakuumsko društvo i Interaktivna-fizika.

 Formalna edukacija:
- prirodoslovno-matematička "X.gimnazija", Zagreb
- Fakultet Elektrotehnike i Računarstva, smjer Telekomunikacije i Informatika

[...CV...]

 • (kraj 1997.- danas) u KSETu postoji računalna mreža, u čijoj sam izgradnji sudjelovao velikim udjelom. Najviše vremena sam zaokupljen administriranjem jednog računala (marvin.cc.fer.hr) sa 250+ korisnika. Od mail i web servera, preko mailing listi, novih korisnika, securitya, lokalne mreže (firewalling, gateway), po potrebi. Platforma je linux (Debian), a svojedobno čak i HP-UX 10.20 na 9000 serveru (popularno zvan: frižider). Svakako mjesto da se nauči puno o strukturama profesionalnijih sustava, zbog specifičnosti računalno vrlo obrazovanih korisnika-studenata, usput mojih prijatelja. Takodjer sudjelovao u organizaciji prijenosa brucosijadi preko Interneta.
 • (8. 2002.-9.2003) Pisao za prilog o računalima najtiražnijih dnevnih novina u Hrvatskoj: Večernji List, a neki od radova su prikazani ovdje (pdf). Tematika je isključivo Linux, a naglasak na promociji besplatnog operativnog sustava u poslovnom svijetu; novi proizvodi, recenzije...
 • (11.2002.- )Tekstovi (pdf) mi izlaze i u mjesečniku PCCHIP, časopisu o računalnim tehnologijama, a tamo je naglasak na naprednijim temama linuxa (serverske tehnologije, Linux u uredu, recenzije distribucija, sigurnost itd.)
 • (11. 2000.- 09.2003.) Relativno sam dugo vremena radio na Institutu Rudjer Bošković, na instalaciji i održavanju lokalne campus mreže (600+ računala i 4 C klase IP adresa) i mail, web, korisničkih servera (Linux, HP-UX, manjim dijelom Digital UNIX i Solaris), podršci korisnicima (700+), firewall, serverski antivirusi, nadzor mreže i računalna i mrežna sigurnost. Stečeno znanje rada u velikoj tvrtki, održavanja kritičnih sustava, radne navike.
 • (11.2002.-).Trenutni mi je posao je administracija servera nevladinih udruga zamir.net (www.zamirnet.hr), s nekoliko desetaka prometnih virtualnih domena, stotinjak mail accounta, MySQL baza podataka, high security i sl.
 • (10.2002.-) U marketing tvrtki 2.a.m postavio i održavam tri Linux poslužitelja (DNS (BIND)+firewall+mail server), web server s tri virtualne domene i file server (samba), čime su se ostvarile velike uštede u hostingu servera i licencama za MS Windowse.
 • (06.2003.) U Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba postavio sam server (Dell Poweredge 2650: Xeon, 1GB RAM, 2x72GB SCSI) na kojem je Debian GNU/Linux s Postfix mail serverom i skeniranjem od virusa, tinyDNS s domenom zagzav.net, Apache web, baza, firewall za stotinjak računala unutar zavoda itd.
 • (?.2004 - ) U suradnji s tvrtkom Netgen brinem se o računalnoj sigurnosti tri servera unutar Hrvatske Obrtničke Komore
 • (03.2004-11.2004.) Stomatološki fakultet: sistem inženjer (Linux Debian Carnet 1.3), podrška korisnicima, planiranje i izgradnja mreže
 • Novije reference na upit
 • Studentski tekstovi:
  Diplomski: Zaštita Linux servera alatima otvorenog koda"
  Seminar: Routing protokol OSPF
  Seminar: Grsecurity i SELinux usporedba

Popis pc CHIP tekstova (dijelom prebačeno ovdje )

studeni 2002. - Linux anti-spam metode, procmail, blackliste, SpamAssassin, Bayesova teorija
prosinac 2002. - Suse email server, lak način postavljanja korporativnog mail servera
veljača 2003. Konfiguracija ispisa pod Linuxom, CUPS, LPD, hardversko podešavanje
ožujak 2003. - Squid proxy server, instalacija, konfiguracija, ACL liste
travanj 2003. Filesystems, objašnjenje journaling načina rada, prikaz ext2, ext3, ReiserFS, XFS, JFS
svibanj 2003. Vi editor, osnovne tipkovničke kratice, osvrt na vim, regularni izrazi (regexp)
lipanj 2003. - Osnove paketnih sustava, dpkg, apt-get, rpm, deb
srpanj/kolovoz 2003. - Cygwin, emulacija Linux binariesa pod Windowsima
rujan 2003. (100.) - Jeftina računala i softver za njih, starije verzije Windowsa, uštede na Linuxu...
listopad 2003. - SSH klijentske aplikacije, podešavanje passwordless logina, port redirekcija
studeni 2003. - Windows Vs. Linux tema broja, detaljan opis svih sličnosti i razlika dvaju operacijskih sustava
  Peer2peer programi pod Linuxom, pregled najpopularnijih protokola i softvera, mldonkey, nicotine, Limewire, gift
prosinac 2003. - usporedni test Windows firewall programa
siječanj 2004. - Linux security (1), uvod, motivacija zaštite
  Izrada weba pod Linuxom, web editori, Quanta, Bluefish, OpenOffice.org, GIMP, Amaya, Apache web server
veljača 2004. - Suse 9.0 recenzija
  Linux security (2), fizička zaštita, passwordi, filesystem zaštita, logging, grsecurity
ožujak 2004. - Linux security (3), otkrivanje, prepoznavanje, zaustavljanje nepotrebnih servisa, nmap, portovi
  Mplayer, detaljna instalacija, korištenje, mogućnosti
travanj 2004. - 2.6 kerneli, poboljšanja, mogućnosti, karakteristike, prevođenje, povijest
  Linux security (4), IDS, Snort, nadzor mreže, tcpdump, Ethereal, Dsniff, iptraf, Nessus, Nmap
svibanj 2004. - čišćenje računala, test sredstava za čišćenje, kemikalija, četkica...
  Linux security (5), firewall, iptables, netfilter, ruleset, targeti, statefull
  Sun Java Desktop System, Sunov operacijski sustav namijenjen korporacijama, baziran na Linuxu, Looking Glass
lipanj 2004. - Gnome 2.6, nova verzija grafičkog Linux podsustava
  Linux u ofenzivi, mogućnosti implementacije Linuxa u hrvatskoj državnoj upravi, izvještaji s DORS-a, CLUC-a,   Linux dana (Housing)
srpanj/kolovoz 2004. - Fedora Core 2, Linux distribucija nastala na ostavštini Red Hata 9-ke
  Test Linux browsera, Opera, Firefox, Mozilla, Netscape, Lynx, Konqueror, Epiphany
rujan 2004. - Slackware 10, četiri stranice detaljnih uputa o instalaciji i konfiguraciji Linux distribucije
  Procmail, upute za konfiguraciju pravila, pregled regexpa (regularnih izraza)
  Wine, Cxoffice, WineX, Cedega, pokretanje Windows programa i igara na Linuxu
listopad 2004. - Linux backup, trake, tar, dump/restore, cpio, CD snimanje, hard disk
  Gdesklets, superkaramba, dodaci Gnome i KDE desktopima, eye-candy
  Offline Usenet, Leafnode, Noffle, korištenje Useneta dok nismo spojeni na Internet

[...ZABAVA, ODMOR...]
Jos sam i angažiran u KSET-u kao D.J. (član DISCO sekcije ili prijevod Disc Jockey - Jahač ploča). Ne znate sto je KSET ?!? Eeeee, sram vas bilo, to je Klub studenata Elektrotehnike, kultno mjesto u pravom smislu riječi, mjesto opuštanja i odmora studenata FER-a, gdje možete poslušati dobru muziku i biti u dobrom društvu kolega. To je alternativa disko klubovima, mjesto za večernje izlaske i tulume. Inače, glazbeni ukus je preraznolik za opis na web stranicama. U par crta: dugo vremena slušah noviju, elektronsku glazbu (ne baš techno, ali mrzitelji žanra to tako zovu). Dugogodišnjim radom kao D.J. to se profiliralo prema starijim komercijalnijim stvarima (poput disco 70's, a pogotovo kvalitetniji pop 80's). Ni domaći rock, novi val nisu mi premrski, a ovisno o raspoloženju najviše će mi u nekom trenutku odgovarati classic rock.

Još jedan od mojih interesa je biciklizam. Radom na Institutu i pomoći roditeljima KONA Firemountain prešla je u moje vlasništvo, ali nažalost koju godinu prekasno, kad se već počinje osjećati gubitak volje za bjesomučnim ganjanjem pedala (pisano sa skoro 25 ljeta). Još nikad nisam bio biciklom na sljemenu :( Srećom, Jarun je blizu, tako da malo koji proljetno-ljetni dan neispunjen obvezama (postoji li takav) prođe bez bar jednog produženog kruga oko jezera.

Kad ste već tu, pogledajte stranicu o Commodore 64 kako bi mogli saznati što sam radio kad sam bio mlađi, moji počeci bavljenjem računalima. Those were the days... Disassembliranje igrica, pisanje programa za crtanje u Simon's Basicu, ubacivanje hrv.fontova u 9iglični printer... nostalgija


Naravno, možete mi se javiti, i želim da mi se javite, glede komentara na moju stranicu. Adresa je icapan ( e t ) domenaizurl-a ili anonimni formular, gdje možete saznati više o meni (ako to uopće koga zanima).

povratak na početak